Οι περισσότεροι το αποφεύγουμε για τη δυσάρεστη μυρωδιά του. Το σκόρδο όμως μπορεί πράγματι να διώχνει τους γύρω σας, έχει όμως και την ιδιότητα να «διώχνει» και πολλές παθήσεις...
Είναι ένα πολυετές φυτό. Ο βολβός του αποτελείται από πολλές σκελίδες, ενώ τα φύλλα του είναι σκληρά και επίπεδα μέχρι 1 εκατοστό πλάτος και 15 εκατοστά μήκος.
Συστατικά και δράση:
Το κομμένο σκόρδο παράγει ένα αιθέριο έλαιο με έντονη μυρωδιά. Έχει αντιβιοτική δράση και είναι ευεργετικό για το γαστρεντερικό σύστημα. Το αιθέριο έλαιο του μεταφέρεται σ' όλο το ανθρώπινο σώμα και εκκρίνεται από τους πνεύμονες και το δέρμα. Αυτός είναι και ο λόγος που μυρίζουμε τόσο έντονα όταν το καταναλώνουμε. Θεωρείται αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης θεωρείται ότι συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν πάνω από 6 σκελίδες σκόρδο την εβδομάδα αντιμετωπίζουν 30% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος έντέρου. Χρησιμοποιείται ακόμη για τους ρευματικούς πόνους, για την αρτηριοσκλήρωση, για τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα, και το άσθμα.
Τι λένε οι έρευνες
loading...
Προλαμβάνει τον καρκίνο: Η κατανάλωση ωμού σκόρδου δύο φορές την εβδομάδα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, όπως υποστηρίζει μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών της Επαρχίας Γιάνγκσου, στην Κίνα.Όπως φάνηκε από τη μελέτη, οι ενήλικες που συστηματικά το καταναλώνουν έχουν κατά 44% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Μάλιστα ο κίνδυνος μειώνεται κατά 30% και στους καπνιστές που καταναλώνουν σκόρδο.
Προτού καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι ειδικοί συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 1.400 πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα με εκείνες 4.500 υγιών ατόμων. Όπως έγραψαν στο έντυπο «Cancer Prevention Research», όσοι έτρωγαν ωμό σκόρδο δύο φορές την εβδομάδα είχαν μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα.
Προλαμβάνει το κρυολόγημα: Εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου που ήδη γνωρίζουμε υπάρχει και μια ακόμη λιγότερο γνωστή: η ικανότητά του να μας προστατεύει από το κρυολόγημα.
Στο πλαίσιο μιας παλιότερης έρευνας Βρετανοί επιστήμονες παρακολούθησαν 146 υγιείς εθελοντές για περίπου 12 εβδομάδες, από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Στην ομάδα όσων έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα σκόρδου παρουσιάστηκαν συνολικά 24 κρυολογήματα, ενώ στην ομάδα που λάμβανε εικονικό συμπλήρωμα καταγράφηκαν 65.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση του εναντίον του κρυολογήματος είναι ότι το κύριο βιολογικώς ενεργό συστατικό του, η αλλισίνη, δεσμεύει ένζυμα που εμπλέκονται στις λοιμώξεις.
Χρήσιμα tips:
-Λόγω της δυσάρεστης μυρωδιάς του είναι καλύτερα να λαμβάνεται καλά κομμένο με γάλα.
-Τα φαγητά σας μπορούν να γίνουν εξίσου νόστιμα αν αντί για αλάτι, χρησιμοποιείτε σκόρδο. Το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα αρωματικά βότανα μπορούν να βελτιώσουν πολύ τη γεύση των τροφών χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία σας.
-Για να καταπολεμήσετε τη δυσάρεστη μυρωδιά του μασήστε λίγους σπόρους μάραθου ή μαϊντανό.
pathfinder.gr
Comments
Post a Comment